Riot Games, mobil oyunu Hyper Front’un kendi oyunu Valorant’ın telif hakkını ihlal ettiği iddiasıyla Çinli yayıncı NetEase’e karşı çok sayıda dava açtı.
Riot’un İngiltere, Almanya, Brezilya ve Singapur’da dava açtığını bildirdi; bunların tümü, karakterler, haritalar, silahlar, silah görünümleri ve hatta silah istatistikleri söz konusu olduğunda iki başlık arasındaki benzerliklere odaklanıyor.
Valorant ilk olarak Ekim 2019’da Project A olarak duyuruldu, Haziran 2020’de PC’de piyasaya sürülmeden önce Nisan 2020’de kapalı betaya girdi. Haziran 2021’de Riot Games, Valorant’ın mobil sürümünü geliştirdiğini duyurdu.
Riot Games, Polygon tarafından paylaşılan dosyasında, Hyper Front’un geliştirilmesinin Mart 2020’de başladığını, oyunun Ağustos 2021’de Project M olarak açık betaya girdiğini ve tam oyunun Ocak 2022’de piyasaya sürüldüğünü iddia ediyor.
Riot Games daha önce Valorant’ın kahramanı Omen ve Hyper Front’un Nemesis’i örneğini vererek oyun arasındaki benzerlikler hakkında NetEase’e şikayette bulunmuştu.

NetEase, bu karakteri yeniden tasarlamak da dahil olmak üzere bu şikayetleri ele aldı, ancak Riot Games, Hyper Front kahramanının ve oyunun diğer birçok yönünün hala haklarını ihlal ettiğine inanıyor.

Riot Games avukatı Dan Nabel, Polygon’a şunları söyledi: “Tüm yaratıcı seçimlerimiz NetEase’in oyununda yansıtılıyor. Bir karakter yeteneğinin rengini değiştirmenin veya görsel görünümü biraz değiştirmenin bunun telif hakkı ihlali olduğu gerçeğini değiştirdiğini düşünmüyoruz. “
GamesIndustry.biz, NetEase’e ulaştı. Şirket yasal konularda yorum yapmaktan kaçındı.
Riot, mahkemeleri Hyper Front’un kapatılması emri vermeye ve şirket bir rakam belirtmese de “önemli” zararlar talep etmeye çağırıyor.
Riot Games şu anda, Çin merkezli geliştirici Moonton Technology’ye defalarca dava açma girişiminde bulunarak, telif hakkı ihlali konusunda devam eden başka bir yasal savaş yürütüyor. Şirket, Moonton’un oyunu Mobile Legends: Bang Bang’in Riot’un amiral gemisi oyunu League of Legends’ın bir kopyası olduğunu iddia ediyor.
En son dava, anlaşmazlığın Çin’de çözülmesi gerektiğine karar veren bir ABD mahkemesi tarafından geçen ay reddedildi.