Oyun Bilgisayarı İçin Donanım Seçim Kılavuzu

İhtiyaçlara uygun ve doğru oyun bilgisayarı seçimi yapmak tamamen kullanıcıya bağlıdır. Bütçesi, oynanmak istenen oyunlar, oyunları varsayılan ayarlarda mı yoksa en yüksek kalitede mi oynanmak istendiği, sistemin dış tasarımı gibi unsurlar alınacak sistemin özelliklerini belirler.

Hangi bileşenler kullanılırsa kullanılsın, sistem kullanıcı için en iyi oyun deneyimini sağlamalıdır.  Bunun için sistemdeki yavaşlama veya gecikmeleri önlemek için uyumluluğu yüksek bileşenler seçilmelidir. Ayrıca soğutma gereksinimlerinin en aza indirilmesini sağlar.

Donanım ve sistem seçimi yapılırken bütçe göz önünde bulundurulmalıdır. Uyumlu bir donanım almak son derece önemlidir. Üst düzey ürünlerden sadece birini seçip geri kalan ürünleri alt seviye ve modellerden seçmek doğru bir seçim olmayacaktır. En düşük seviyede seçilen donanım, diğer yüksek performanslı bileşenleri de etkileyerek genel sistem performansının düşmesine neden olur.

4K çözünürlükte oyun oynamak istediğiniz bir sistem için en iyi ekran kartını alıp depolama için harddisk almanız oyunun kesintili veya durağan oynamasına neden olacaktır. Aynı şekilde oyun üreticilerinin tavsiye ettiği sistem konfigürasyonlarını inceleyerek üst düzey donanımları bütçe dahilinde satın almak hem oyun keyfini artıracak hem de yeni donanım alma ihtiyacını kısa sürede ortadan kaldıracaktır.

- Reklam -

Bir sistem kurarken ilk karar verilmesi gereken bileşen işlemci olmalıdır. İşlemci seçiminden sonra bu işlemci uyumlu anakart seçilmelidir. Sİstemdeki bileşenler anakart uyumuna bakılarak seçilmelidir.

CPU/İşlemci

Oyun Bilgisayarı için cpu/işlemci seçimi
Oyun Bilgisayarı için cpu/işlemci seçimi

Birçok oyun çok iş parçacıklı iş yükleri gerektirir. Bu, çok çekirdekli bir işlemcinin gerekli olduğu anlamına gelir. Çok çekirdekli işlemciler için 8 çekirdekli çözümler yeterlidir. Bütçeniz kısıtlıysa 4 çekirdekli işlemciler bile çoğu oyun için yeterli olacaktır.

Full HD oyun oynamak istiyorsanız 2.5 GHz i5 veya i7 işlemci tercih etmelisiniz. Bütçesi kısıtlı olan kullanıcıların i7 işlemci ve üzerini kullanmaları önerilir.

Overclock yapılacaksa öncelikle uyumlu bir işlemci ve anakart alınması gerektiği bilinmelidir. Öte yandan hız aşırtma işleminin sistem güç tüketimi ile birlikte sistem sıcaklığını da artırdığı göz önünde bulundurulmalıdır. Güç kaynağı ve soğutma bileşenleri satın alırken uygun bir seçim yapılmalıdır. Hız aşırtma dert edilmediği sürece işlemcinin yanında sunulan fanlar yeterli soğutma sağlar.

Oyun Bilgisayarı için Anakart Seçimi

Anakart
Oyun Bilgisayarı için anakart seçimi

Anakart seçimi yaparken öncelikle işlemci ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Platform (AMD/Intel) ve soket tipi uyumluluğu doğrulandıktan sonra, kullanım amacı ve kullanılacak diğer bileşenler için destek durumu doğrulanmalıdır. Örneğin bellek/RAM yuvası sayısı, desteklenen maksimum bellek kapasitesi ve hız gibi özellikler incelenmelidir. Öte yandan kullanılacak çevre birimlerine ve ihtiyaçlara bağlı olarak; USB yuvalarının ve PCIe genişletme yuvalarının sayısının yeterli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Overclock yapılacaksa kartın buna uygun olduğundan emin olunmalıdır.

Çift grafik kartı kullanmayı düşünüyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Her şeyden önce, anakartın çift grafik kartlarını çalıştırmak için gerekli SLI™ (NVIDIA® kartları için) veya Crossfire (AMD kartları için) desteğine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çift ekran kartlarının çok daha fazla güç tükettiği ve daha fazla ısı ürettiği de göz önünde bulundurulmalıdır. Kasaya yerleştirirken ve soğuturken bu dikkate alınmalıdır.

Günümüzün anakartları, oyun sistemi için özel olarak tasarlanmış modellerde güçlü dahili ses kartı ve ağ bağlantıları bulunduğundan, oyun oynamak için ayrı bir ses kartı veya ethernet kartı satın alma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Ram

Ram
Oyun Bilgisayarı için ram/bellek seçimi

Yüzeyde hepsi aynı görünse de, farklı bellek çözümleri vardır. Bugünün anakartları DDR4 veya DDR5 bellek kullanır. Bu iki farklı depolama türü birlikte kullanılamaz. Kullanıcıların yanlış yerleştirme yapmasını önlemek için bellek yuvaları, bellek tipine bağlı olarak farklı çentik yapılarına sahiptir.

Anakart üzerindeki bellek yuvalarının sayısı ve her yuvada desteklenen maksimum bellek miktarı, sistemde kullanabileceğiniz maksimum bellek miktarını belirler. 4 yuvalı bir sistemde yuva başına 16 GB destekleniyorsa, toplam sistem belleği miktarı 64 GB’a kadar artırılabilir. Giriş seviyesi oyun sistemleri için 16 GB depolama kapasitesi yeterlidir. Çoklu görev için kullanılan oyun sistemleri veya sanal makineler gibi uygulamalar için 32GB veya daha fazla bellek kullanılması uygun olacaktır.

Depolama sürücüsü (HDD/SSD)

SSD
Oyun Bilgisayarı için ssd/hdd seçimi

Veri depolama için sabit disk HDD veya katı hal sürücüsü SSD çözümleri mevcuttur. Anakart bağlantı noktalarına ve kasadaki sürücü yuvası sayısına bağlı olarak sistemde birden çok depolama sürücüsü kullanılabilir. Ancak bilinmelidir ki sisteme takılan her sürücü kasa sıcaklığını ve güç tüketimini arttırır.  HDD sürücüsü ise sistem sürücüsü olarak kullanılacaksa ve bu sürücüye oyunlar ve programlar yüklenecekse, 7200 rpm hıza ve en az 64 MB önbelleğe sahip modellerden seçilmelidir. Günümüz oyunlarının boyutları düşünüldüğünde en az 1 TB kapasiteli bir HDD alınması uygun olacaktır.

- Reklam -

Oyunları daha hızlı ve daha az gecikmeyle oynamanıza yardımcı olacak bir sürücü arıyorsanız SSD disklere yönelmek uygun olacaktır. HDD sürücüler ile aynı konnektör arayüzlerini kullanan SATA SSD sürücüler çok uygun fiyatlara bulunabilir. Yine de, SSD sürücüler kapasite ve fiyat açısından HDD sürücülerden daha pahalıdır. Özellikle yeni nesil NVMe SSD diskler, yüksek fiyatları ve sundukları yüksek performansla öne çıkıyor. Yüksek performanslı bir sistem kurmayı veya yüksek performanslı bir sürücü satın almayı düşünen kullanıcılar, bütçelerine uygun NVMe sürücülerini de düşünmelidir.

Grafik Kartı

Ekran Karti
Oyun Bilgisayarı için ekran kartı seçimi

Grafik kartı oyunları en iyi şekilde oynamak için ihtiyacınız olan en önemli bileşendir. Oyun grafikleri ekran kartı tarafından işlendiği için grafik ve oyun kalitesi ekran kartına bağlıdır. Giriş seviyesi bir sistem için grafik kartı belleği en az 2 ila 4 GB olabilir. Ancak yüksek çözünürlüklü ve yüksek hızlı (saniyede 60 kare) oyun oynamak isteyen kullanıcıların 4 GB ve üzeri belleğe sahip kartları tercih etmesi gerekir. VR oyunları oynamak istiyorsanız, önemli ölçüde daha yüksek depolama kapasitesine sahip yüksek performanslı kartlar kullanmalısınız.

Monitörünüzün boyutuna ve yenileme hızına bağlı olarak biraz daha düşük modeller tercih edilebilse de 1080p çözünürlükte kullanım için bellek boyutunun en az 4 GB olması gerekir.

Seçtiğiniz grafik kartının monitörle uyumlu çıkış konnektörlerine sahip olduğundan emin olmalısınız.  Monitörde yüksek tanımlı bir DVI konektörü varsa, grafik kartında en az bir DVI çıkışı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bilgisayar TV’ye bağlanacaksa ekran kartının HDMI bağlantısı (4K için HDMI 2.0) olması gerekir. Çift monitör kullanılacaksa birden fazla HDMI, DVI veya VGA video içeren bir grafik kartı kullanılmalıdır. Ekran kartı belirlendikten sonra, kart için gerekli olan performansı sağlayan güç kaynakları ve konnektörler arasından bir seçim yapılmalıdır. Ekran kartı boyutu ile uyumlu olan kasa modeli tercih edilmelidir.

Kasa

Kasa
Oyun Bilgisayarı için kasa seçimi

Bilgisayar kasası, sistemin görünen en önemli bileşeni olduğu için kullanıcıların en çok özelleştirdiği bileşendir. Öncelikle anakart ve ekran kartı gibi dahili bileşenlerle uyumlu bir kasa tercih edilmelidir.  Anakartın ve konnektörlerinin boyutları, bir kasa seçerken dikkate alınması gereken ilk noktalardır.  Anakart üzerinde bir veya birden fazla ekran kartı, ses kartı, ethernet kartı, genişletme kartı gibi bileşenleri takmak için kasada yeterli alan olmalıdır. Günümüzde kullanılan en yaygın kasa boyutları, küçük orta kule ve tam kule olarak adlandırılır. Sisteminiz için alan sınırlıysa mid-tower kasa seçmek doğru seçimdir.

Verimli soğutma için, bileşenler takıldığında kasa içinde yeterli hava akışı sağlanmalıdır. Kasa içindeki yetersiz havalandırma veya soğutma ile, özellikle yoğun kullanımda sistem performansı düşecektir. Hız aşırtma yapmak istemiyorsanız mevcut fanlar yeterlidir.  Ancak hız aşırtma planlanıyorsa veya aşırı ısı üreten bileşenler varsa soğutma sistemi yeniden değerlendirilmeli, ilave fanlar alınmalı veya sıvı soğutma sistemleri incelenmelidir. Özelleştirme adımı başlatılabilir, LED aydınlatma, kısmen veya tamamen şeffaf tasarım, özel modeller desen ve renkleri ile değerlendirilebilir. Böylece kullanıcılar kendi sistemlerine sahip olurlar.

Güç Kaynağı/Güç Kaynağı Birimi (PSU)

PSU
Oyun Bilgisayarı için PSU seçimi

Sistemin göze çarpmayan bir bileşeni olduğundan ve bu nedenle çok az dikkat çektiğinden, güç kaynağı ünitesini seçerken dikkatli olunmalıdır. İyi bir güç kaynağı, farklı bileşenler için farklı voltajlar sunabilmelidir. Bugün, ortalama bir oyun sistemi kaliteli bir 750W PSU kullanmalıdır. Tıpkı tercih durumunda olduğu gibi kullanılacak bileşenlere göre güç tüketimi hesaplanmalı ve uygun güç kaynağı satın alınmalıdır.

Ekran/Monitör

Monitor
Oyun Bilgisayarı için Ekran/monitör seçimi

Oyuncular için en önemli donanımlardan biri ekrandır. Özellikle yeni nesil oyunlar, 4K gibi yüksek çözünürlük seçeneklerine sahip iyi bir ekran almayı zorunlu kılıyor. Bütçe dahilinde en az 75Hz yenileme hızı sunan ekranlar tercih edilmelidir. Oyun desteği ve bütçe dahilinde 120Hz ekranlar kullanıldığında daha yüksek görüntü kalitesi elde edilebilir. Mevcut ekran kullanılmaya devam edilecekse, ekranın desteklediğinden daha yüksek kalitede oyun oynayan pahalı bir sistem toplamaya gerek kalmıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

En Çok Okunanlar