İster yepyeni bir oyun PC’niz olsun, ister mevcut bir PC’niz olsun, birkaç basit ince ayar ile daha iyi oyun performansı için Windows’u optimize etmelisiniz. Windows, varsayılan olarak oyun oynamak için mükemmel şekilde uygun değildir, ancak ayarlarında yapılacak birkaç değişiklikle, sizin ve oyunlarınızın önüne hiçbir şeyin çıkmayacağından emin olabilirsiniz.
Tüm bunlara önsöz olarak, performansa en büyük darbenin zayıf donanım olduğunu anlamalısınız. Eski bir grafik kartı, Windows’taki basit bir ayardan daha fazla saniyede kare sayısını azaltacaktır. Yalnızca dört ila sekiz gigabayt RAM’e sahip bir oyun bilgisayarı, birçok modern oyunda fps’nizde aynı tutuşa sahip olacaktır. Herhangi bir şeyi değiştirmeden önce, bir yükseltme yapmayı düşünün ve Windows ayarlarının oyun deneyiminiz üzerinde ne kadar etkisi olacağına dair beklentilerinizi belirleyin. Çok değil, ama eklenebilir.
Windows Oyun Modu nasıl kapatılır
Windows Oyun Modu oyun oynarken uzun süre performansınızı düşürdü. Oyun Modu, her şeyi oyununuza yönlendirmek için sisteminizin CPU kaynaklarıyla oynamak için kullanılır. Şimdi, aslında, bazı oyunların performansını iyileştirmek için belirsiz bir vaatle PC’niz için Rahatsız Etmeyin modunu açmak gibi.
Windows 10 ve 11 için Oyun Modu, Windows Update’in sürücü yüklemeleri gerçekleştirmesini ve yeniden başlatma bildirimleri göndermesini engeller. Ayrıca Microsoft’un web sitesine göre, “belirli oyun ve sisteme bağlı olarak daha kararlı bir kare hızı elde etmeye yardımcı olur”. Hangi oyunların ve sistemlerin desteklendiği belli değil, ancak testlerimizde oyun performansı açık veya kapalıyken aynı.
Kapatmak için Windows başlat menüsü simgesine sağ tıklayın ve Ayarlar’ı seçin. Oradan Oyun’u seçin ve ardından Oyun Modu’nu seçin. Kaydırıcıyı kapatın ve bunun için endişelenmenize gerek kalmayacak.
“Ne olduğunu kaydet” nasıl devre dışı bırakılır
Windows artık oyunlarınızın görüntülerini kaydedebilen yerleşik bir özelliğe sahiptir. Sistem ayarlarınızda biraz gömülü, ancak bunun için Nvidia Shadowplay gibi ayrı bir yazılımınız varsa, bazı sistem kaynaklarından tasarruf etmek için onu kapatabilirsiniz.
Bunu yapmak için Windows tuşuna basmak, Yakala yazıp Yakalama ayarları’na tıklamak veya alternatif olarak başlat düğmesi simgesine sağ tıklayıp Ayarlar’a tıklayıp Oyun’u seçip Yakalamalar’a tıklamak istiyorsunuz. Windows 10 kullanıyorsanız, “Oyun oynarken arka planda kayıt yap” seçeneğini kapatın. Windows 11 kullanıcılarının “Ne olduğunu kaydet” özelliğini kapatması gerekir.

Xbox Oyun Çubuğu nasıl kapatılır
Windows Oyun Modu gibi, Xbox Oyun Çubuğu da performansınızı o kadar çok etkilemez, en azından Nvidia’nın Shadowplay’i gibi diğer kaplamalardan daha fazla değil. “Olanları kaydet”, oyunlarınıza Game Bar’dan çok daha fazlasını yapacak, ancak isterseniz kapatın. Başlat düğmesi simgesine sağ tıklayıp Ayarlar’ı seçerek ayarlarınıza gidin. Gaming’e basın, ardından Xbox Game Bar’ı seçin. Düğmeyi kapalı konuma getirdiğinizde artık oyunlarınız üzerinde bir kaplama olmayacak ve oyuna bağlı olarak birkaç FPS artışı görebilirsiniz.
Windows’ta yüksek performans modu nasıl açılır
Oyun deneyiminizi biraz veya bir oyun dizüstü bilgisayarındaysanız çok fazla geliştirmek için Windows’taki yüksek performanslı güç planına geçebilirsiniz. Gerçek etki, farklı oyunlarda çok değişir. Varsayılan dengeli mod, çoğu kullanım için tamamen iyidir, ancak PC’nizin CPU’nuzu sürekli yüksek bir saat hızında tutacağını görmek için değiştirmek istiyorsanız, bu basit değişikliği yapın.
Windows başlat düğmesine sağ tıklayın, Ayarlar’a basın. Güç ve Uyku’yu seçin, ardından sayfanın altına yakın bir yerde Ek güç ayarları’nı seçin. Bu pencerede Yüksek performans’ı seçin.

Daha iyi performans için Windows hizmetleri nasıl temizlenir
Oyun PC’niz, arka planda çalıştırdığınız uygulama sayısı nedeniyle zorluk çekebilir. Şansınız, PC’nizi başlattığınızda otomatik olarak çalışan çok şeyiniz var. Biraz RAM ve CPU kullanımından tasarruf etmek için bu listeyi her zaman temel öğelere indirgeyebilirsiniz.
Yapması kolay. Windows anahtarınıza basın ve çalıştır yazın veya Windows’a sağ tıklayın ve Çalıştır’ı seçin. Yeni metin kutusuna msconfig yazın. Hizmetler sekmesine gidin, Tüm Microsoft hizmetlerini gizle seçeneğini işaretleyin ve neler olduğunu görmek için listeye bakın. Çalıştırmak istemediğiniz hizmetlerin işaretini kaldırın ve Uygula’ya basın. Yine de dikkatli ol. Bazı programların PC’nizde çalışması için bazı hizmetler gereklidir, bu nedenle onları devre dışı bırakmadan önce aramanıza yardımcı olur.
Ayrıca, Görev Yöneticisi’ne giderek bu hizmetlerin ilk etapta başlamasını engelleyebilirsiniz. Windows başlat düğmesine sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi’ne basın. Ardından Başlangıç’ı seçin ve listeyi gözden geçirin ve en fazla etkiye sahip olanı devre dışı bırakın.